Méreganyagok a kozmetikumokban

Méreganyagok a kozmetikumokban

A hagyományos kozmetikumok nem minden összetevője rossz, csak azért mert egy kémiai nevet visel. Azonban néhány igen. És ez a kozmetikai ipar legnagyobb hiányossága.

Icon

A hagyományos kozmetikumok szépséghibája

Milyen messzire megyünk el szépségünkért? A szépségért valóban meg kell szenvedni?

Valójában nagyon messzire képesek vagyunk elmenni, különösen, ha ez csak rövidtávú kellemetlenséggel jár. De mi van ha hosszútávon nem csak egészségünk, hanem szépségünk is károsodhat? Mi van akkor, ha bőrünk elveszíti saját szabályozó képességét vagy allergiásan reagál? 

A hagyományos kozmetikumok nem minden összetevője rossz, csak azért mert egy kémiai nevet visel. Azonban néhány igen. És ez a kozmetikai ipar legnagyobb hiányossága.

Egy példa: Egy német tanulmány több mint 60.000 ápoló és kozmetikai terméket tesztelt hormonális zavarokat okozó anyagokra.  Az eredmény elgondolkodtató: az összes vizsgált termékek 30%-ában néhányat és minden minden ötödikben többet is találtak.

A hormonális zavarokat okozó anyagok egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például a sperma minőségének csökkenése, here- és a mellrák, valamint a korai pubertás. Több, ehhez hasonló anyag használatára az EU jelenleg kevés figyelmet fordít, pedig egészségünkre gyakorolt hatásuk aligha alábecsülhető.

A legfőbb káros anyagok, amelyek gyakran megtalálhatóak a hagyományos kozmetikai termékekben:

  • A parabének, mint például a metil- vagy propilparabén, széles körben használt szintetikus tartósítószerek a baktériumok és gombák ellen. Mivel számos kozmetikai termékben megtalálhatóak, így a fogyasztók nagyobb mennyiségben vannak kitéve káros hatásaiknak. A hormonálisan kiható, allergia kiváltó anyagok gyakran összefüggésben vannak a rák kialakulásával. A parabének behatolnak a bőrbe és ott szétterjednek, amely például az anyatejben is kimutatható. 
  • A másik ilyen anyag a kémiai UV-szűrők, mint például Ethylhexyl-Methoxycinnamate (OMC).
  • Egyéb gyakori tartósítószerek a formaldehiddonorok (pl. imidazolidinil-karbamid vagy bronopol). A formaldehid erősen irritáló, erős allergén és rákkeltő.
  • A kőolajból olcsó kozmetikai összetevőket, mint például ásványolaj, paraffinolaj, paraffinviasz vagy vazelin, állítanak elő. Ezek a vízben oldhatatlan anyagok elzárják a bőrt, ezáltal csökkenti a káros anyagok kijutását, valamint nem hagyják lélegezni a bőrt.
  • Több ezer összetevő sorolható a "Parfum" vagy “Fragrance” jelöléshez. Ezek közül nem kevés irritáló, allergén vagy akár rákkeltő. A nitro- és policiklikus pézsmavegyületek gyakori szintetikus illatanyagok - néhány anyag ezek közül felhalmozódik a szervezetben, amelyeket mutagénként és idegkárosítóként tartanak számon.
  • Emulgeálószerek (tenzidek) Az előállítás során lehetővé teszik az olajos és vízes fázisok stabilizálást. Gyakran használják például a nátrium-lauril-szulfátot (SLS), polietilén-glikolt (PEG) és származékait. Káros hatásaik: zsírtalanító, irritatív, allergia kiváltó, védőréteg zavarok okozhat, ami által megnő a szennyezőanyag vagy más kozmetikumok rákkeltő anyagainak bejutásnak lehetősége.

Szerencsére van más alternatíva. A PURE SKIN FOOD termékek kizárólag kiváló minőségű, biológiai és vegán összetevőket tartalmaznak - elvből!

Ajánljuk

10% kedvezmény!

Newsletter Hintergrundbild

− Hírlevél −

Oh hey!

A Pure Skin Food csapata szeretne segíteni, hogy bőre újra csodálatosan ragyogjon. Iratkozzon fel Hírlevelünkre és
10% kedvezményt kap következő rendelésére!

A hírlevélre történő feliratkozással beleegyezik, hogy adatait Adatvédelmi nyilatkozatunk szerint feldolgozzuk.