Mikroműanyag a kozmetikumokban

Mikroműanyag a kozmetikumokban

Igazán ijesztő, hogy a műanyag az élet minden területén akaratlanul belopódzott mindennapjainkba.

Icon

Plastic not so fantastic

Igazán ijesztő, hogy a műanyag az élet minden területén akaratlanul belopódzott mindennapjainkba.

Miért beszélünk most a mikroműanyagról? Ennek két oka van:

  1. Ezek a műanyag részecskék nem csak a környezetre károsak,
  2. hanem egészségünk szempontjából is.

Csak Németországban évente mintegy 500 tonna mikroszkopikus műanyaggolyócskát használnak fel a kozmetikumokban, mint pl. peelingek, fogkrémek, stb. Európában évente 80000 219000 tonna mikroműanyag kerül a tengerekbe. De miért is használják ezeket a kozmetikumokban?  Mert olcsó! Sokkal olcsóbb, mint a természetes, biológiailag lebomló alternatívák.

Mivel a műanyag részecskék nagyon kicsik, többnyire akadálytalanul bekerülnek a vízekbe és tengerbe. A probléma az, hogy a műanyag részecskék mágnesként viselkednek és felhalmozzák a környezeti mérgeket.

A fürdőszobából a tengerbe és vissza tányérunkra

Több millió tonna ilyen apró műanyag részecske szennyezi az óceánokat és veszélyezteti a tengeri ökoszisztémát és az emberek egészségét. Mert, amit kozmetikumként a lefolyóban lemosunk, azt a tenger élőlényei gyakran felcserélik táplálékukkal. Az általunk elfogyasztott halak és egyéb tengeri élőlények által a mikorműanyagok a felhalmozott méreganyagokkal együtt a tányérunkon landolnak. Emellett számos tengeri só is tartalmazza ezeket a műanyag részecskéket.

De nem csak a kozmetikumok károsak vizeink számára. A szintetikus szálak, például poliészter, is hozzájárulnak a műanyag-szennyezéshez, mivel mosáskor finom részecskék oldódnak fel. Emellett a nagy műanyag darabok is kis részecskékre bomlanak.

Mikroműanyag makróprobléma

A tudósok attól tartanak, hogy a mikroműanyag és a bennük felhalmozódott méreganyagok a tengeri élőlények esetében terméketlenséget és genetikai rendellenességeket okoznak. Hasonlóan az emberek esetében is, nagyobb mennyiségben.

Mit szeretnénk? Egyértelmű jelölést azon komzmetikumokon, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak. Ezáltal a fogyasztók valóban tisztában lehetnek vásárlási döntésükkel.

Néhány országban már betiltották a mikroműanyagok kozmetikumokban való alkalmazását. Remélhetőleg az EU is hamarosan követi ezt a példát. Néhányan már önkéntesen is követik, de a legtöbb gyártó még nem. Azt azonban semmi estre se felejtsük el, hogy nem csak a kozmetikumok az egyedüliek, amelyek veszélyeztetik a tengereket.

Mit tehetünk ellene?

  1. Kerülje a mikorműanyagot tartalmazó kozmetikumokat. Vásároljon helyettük minősített natúr- vagy biokozmetikumokat. A Codecheck segít a mikorműanyagok és egyéb megkérdőjelezhető összetevők elkerülésében.
  2. A ruhák esetében is találhatunk alternatívákat, mint pl. a pamut vagy viszkóz.
  3. A műanyagok mindennapi életünkben való elkerülése nehéz, de számuk némi változtatással csökkenthető!

A mikroműanyagoknak tehát nincs helyük a peelingekben és egyéb kozmetikumokban. Alternatívaként próbálja ki termékeinket - természetes, a környezetre ártalmatlan ápolók.

Ajánljuk

10% kedvezmény!

Newsletter Hintergrundbild

− Hírlevél −

Oh hey!

A Pure Skin Food csapata szeretne segíteni, hogy bőre újra csodálatosan ragyogjon. Iratkozzon fel Hírlevelünkre és
10% kedvezményt kap következő rendelésére!

A hírlevélre történő feliratkozással beleegyezik, hogy adatait Adatvédelmi nyilatkozatunk szerint feldolgozzuk.