Miért nem használunk pálmaolajat: Szeretjük a környezetet

2017. február 12., vasárnap

Miért nem használunk pálmaolajat: Szeretjük a környezetet

A pálmaolaj - a legolcsóbb növényi olaj a piacon - számos termékben megtalálható, de nem a mieinkben. Miért nem jön nálunk egyátalán szóba sem a pálmaolaj?

Nincs még egy olaj, amelyet olyan mennyiségben termelnének, mint a pálmaolajat. 2016/17-ben 64,5 millió tonnát állítottak elő világszerte. A mennyiség 2002/03 óta megduplázodott. De hogyan tudott megduplázódni? Egészen egyszerűen a gazdálkodási terület megduplázásával. Praktikus, hogy az olajpálma a trópusi országokban terem, ahol olcsó a munkaerő, valaint az emberi jogok és a környezetvédelem kevés prioritást élvez. A gyermekmunka és a rabszolgaszerű munkakörülmények nem ritkák a nagy ültetvényeken. Az Amnesty International felrótta a kozmetikai gyártó számára az emberi jogok megsértését az ültetvényeken, amelyek között több ismert cég is található, mint például Neste, a Procter & Gamble és az Unilever. A mérgező gyomirtókkal érintkező dolgozók napi bére 1,41 € , akiknek életkora 8-14 év.

Konkrét tények

  • 64,5 millió tonna pálmaolajat termetek világszerte 2016/17-ben
  • Kétszer annyit, mint 2002/03-ban
  • Indonézia és Malajzia teszi ki a globális pálmaolaj termelés 3/4-ét
  • Indonézia már fél esőerdejét feláldozta az olajpálma ültetvények miatt
  • A pálmaolaj a legolcsóbb alternatíva
  • A világszerte termelt pálmaolaj 90% -át az európai piac határozza meg

A kozmetikumokban a pálmaolaj tényleg csak egy olcsó töltőanyag. Nem rendelkezik különleges bőrápoló tulajdonságokkal, illetve az élelmiszerekben is csak egy megoldás az ár csökkentéséhez. Számos egészségesebb alternatívát találhat.

Tehát nézzen mindig utánna a termékek összetevőinek és kerülje a pálmaolajat, valamint egyen gyakrabban (lehetőség szerint mindig) tiszta növényi élélmiszereket. Környezetünkért és az éghajlatért!