Miért káros az állati eredetű tej bőre számára?

Miért káros az állati eredetű tej bőre számára?

Számos oka van annak, hogy miért ne igyunk tehéntejet. Az egyik: a tej tisztátalan bőrt és pattanásokat okozhat. Itt megtudhatja, miért.

Icon

Számos oka van annak, hogy miért ne igyunk tehéntejet. Az egyik: a tej tisztátalan bőrt és pattanásokat okozhat. Itt megtudhatja, miért.

Korábban a szépség elixírjeként, valamint egészséges táplálékként tartották számon, azonban az állati eredetű tej manapság sok ember számára abszolút No-go. A bőre érdekében, kerülje az állati eredetű tejtermékeket. Ezt több tudományos tanulmány is alátámasztja.

A tej hatása a hormonháztartásra

A hormonok alapvető szerepet játszanak a pattanások kialakulásában. Növelhetik mind a sejt-, mind a faggyútermelést. Túl sok elhalt bőrsejthez vezet, amely eltömíti a faggyúmirigyeket. Ezáltal sok olyan faggyú termelődik, amely nem képes továbbáramlani. Az eredmény: mitesszerek és baktériumoktól gyulladt pattanások. Ezzel szoros összefüggésben állnak az androgének - férfi nemi hormonok -, az inzulin, valamint az inzulinszerű növekedési faktor - IGF-1- és a DHT. Ezeket a hormonokat negatívan befolyásolja a tej.

A pattanások elkerülése érdekében, ügyeljen arra, hogy olyan élelmiszereket fogyasszon, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe, mivel ezek a vércukorszintet lassan, kismértékben növelik, ezáltal a test kevesebb inzulint termel.

A tejtermékek olyan élelmiszerek, amelyek növelik az inzulinszintet. Az inzulintermelés következtében, növekszik a szervezet DHT - dihidrotesztoszteron- szintje. Ez a férfi nemi hormon, a tesztoszteron bomlásterméke, amely serkenti a faggyúmirigyek növekedését, eltömődést okoz, valamint mitesszerek és pattanások kialakulásához vezet.

A tej az inzulinszerű növekedési faktort is befolyásolja. Egy tanulmány szerint 12 héten keresztül napi 3 adag tej fogyasztása, 10 százalékkal növeli az inzulinszerű növekedési faktor szintet egy felnőttnél. Ezenkívül csökkenti az inzulinszerű növekedési faktorhoz kötődő fehérje szintjét is.

A laktózintolerancia és a tisztátalan bőr kapcsolata

A laktózintolerancia és a tejallergia, amelyek immunreakciót, valamint bélproblémát okozhatnak, szintén támogatják a tisztátalan bőr és a pattanás kialakulását.

Meg tudod csinálni

  1. Törölje étrendjéből az állati eredetű tejtermékeket!
  2. Helyettesítse olyan növényi alternatívákkal, mint például a zab, a szója, a mandula vagy a rizs tej. Ezek nem növelik sem az inzulinszintjét, sem az inzulinszerű növekedési faktor szintjét, ezért a bőrére teljesen ártalmatlanok. Néhány ezek közül viszonylag nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, amely negatív hatással lehet a bőrére. Fordítson figyelmet az egyes termékek cukortartalmára!

Ajánljuk