Miért káros az állati eredetű tej bőre számára?

2019. október 28., hétfő

Miért káros az állati eredetű tej bőre számára?

Számos oka van annak, hogy miért ne igyunk tehéntejet. Az egyik: a tej tisztátalan bőrt és pattanásokat okozhat. Itt megtudhatja, miért.

Korábban a szépség elixírjeként, valamint egészséges táplálékként tartották számon, azonban az állati eredetű tej manapság sok ember számára abszolút No-go. A bőre érdekében, kerülje az állati eredetű tejtermékeket. Ezt több tudományos tanulmány is alátámasztja.

A tej hatása a hormonháztartásra

A hormonok alapvető szerepet játszanak a pattanások kialakulásában. Növelhetik mind a sejt-, mind a faggyútermelést. Túl sok elhalt bőrsejthez vezet, amely eltömíti a faggyúmirigyeket. Ezáltal sok olyan faggyú termelődik, amely nem képes továbbáramlani. Az eredmény: mitesszerek és baktériumoktól gyulladt pattanások. Ezzel szoros összefüggésben állnak az androgének - férfi nemi hormonok -, az inzulin, valamint az inzulinszerű növekedési faktor - IGF-1- és a DHT. Ezeket a hormonokat negatívan befolyásolja a tej.

A pattanások elkerülése érdekében, ügyeljen arra, hogy olyan élelmiszereket fogyasszon, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe, mivel ezek a vércukorszintet lassan, kismértékben növelik, ezáltal a test kevesebb inzulint termel.

A tejtermékek olyan élelmiszerek, amelyek növelik az inzulinszintet. Az inzulintermelés következtében, növekszik a szervezet DHT - dihidrotesztoszteron- szintje. Ez a férfi nemi hormon, a tesztoszteron bomlásterméke, amely serkenti a faggyúmirigyek növekedését, eltömődést okoz, valamint mitesszerek és pattanások kialakulásához vezet.

A tej az inzulinszerű növekedési faktort is befolyásolja. Egy tanulmány szerint 12 héten keresztül napi 3 adag tej fogyasztása, 10 százalékkal növeli az inzulinszerű növekedési faktor szintet egy felnőttnél. Ezenkívül csökkenti az inzulinszerű növekedési faktorhoz kötődő fehérje szintjét is.

A laktózintolerancia és a tisztátalan bőr kapcsolata

A laktózintolerancia és a tejallergia, amelyek immunreakciót, valamint bélproblémát okozhatnak, szintén támogatják a tisztátalan bőr és a pattanás kialakulását.

Meg tudod csinálni

  1. Törölje étrendjéből az állati eredetű tejtermékeket!
  2. Helyettesítse olyan növényi alternatívákkal, mint például a zab, a szója, a mandula vagy a rizs tej. Ezek nem növelik sem az inzulinszintjét, sem az inzulinszerű növekedési faktor szintjét, ezért a bőrére teljesen ártalmatlanok. Néhány ezek közül viszonylag nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, amely negatív hatással lehet a bőrére. Fordítson figyelmet az egyes termékek cukortartalmára!